Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Toszkán konyha

A toszkán konyha
 
Tisztelet és mérték, ezek a legfontosabb irányadói a toszkán embernek. Rengeteg az olívaolaj, az ételek mégsem tocsognak a nehéz, olajos szószokban. Mindenből használnak, de mértékkel: értékelik, becsülik a föld adományát. Csak hogy az olívaolajnál maradjunk: mindenbe kerül belőle egy kevés, de csak az ízek kiemelésére.

A toszkán ember nem pazarol, nem él nagy lábon, és ez az ételein is látszik. Az ebéd vagy a vacsora több fogásból áll: falatkákkal kezdődik, utána jön az előétel, az első tál étel (primi piatti), hogy végre - majdnem teli gyomorral - elérkezzünk a főételhez, a húshoz. Minthogy drága és kevés volt belőle, ezért előtte már megtöltötték a bendőjüket. Másik érdekesség, hogy rengeteg recept alapja a sótlan fehér kenyér. A mindenféle pástétomokkal és krémekkel kínált fokhagymás-olívás pirítosak alapja, de készítenek belőle salátát, sőt levest is. Ha nem kimondottan kenyérlevest készítenek, a tányér aljára akkor is kerül egy szelet fokhagymás pirítós, és erre merik rá a sűrű, tartalmas levest.

A legfinomabb étkek ízét is lehet fokozni, és ezt az itáliai ember - egyébként a magyar is - jól tudja. Hogyan? Egy pohár könnyű vörösborral, amit tehetünk az ételbe és az asztalra egyaránt...
 
Ahonnan tanulhatunk: