Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lepcsánk

2011.09.27

Hozzávalók: 1 kg krumpli, liszt, só, bors, pirospaprika, ételízesítő, 3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, olaj a sütéshez

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadunk egy egész tojást, fűszerezzük, belenyomunk 3 gerezd fokhagymát. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy massza állagot kapjunk. (Előfordulhat, hogy kisebb tojásnál kell még hozzá pluszba egy, hogy megfelelő legyen a massza.) A liszthez azért nem írok mennyiséget, mert azt úgyis látjuk, hogy mennyit bír felvenni a massza. De csak óvatosan a liszttel, nehogy túl kemény legyen az állaga!

Tehát ha összeállt a tészta, olajat hevítünk egy serpenyőben és elkezdjük kisütögetni a lepcsánkokat. A legegyszerűbb, ha egy evőkanál segítségével lapátolunk a masszából és mikor a serpenyőbe tesszük a kanállal ellapogatjuk a tésztát. Az a jó, ha a külseje ropogósra sül, de azért ne égessük meg nagyon!

Tipp: Készíthetjük sütőben is. Ekkor egy jól kizsírozott tepsibe öntjük az egész masszát, elegyengetjük és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. Ha kész, téglalap alakúra szeleteljük és így fogysztjuk.

Ezt az ételt minden tájegységben másként hívják. Nevezik tócsninak, tócsinak, lapcsánknak, lapcsánkának, prószának...ahonnan én jövök (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), ott csak lepcsánk a neve.

Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tócsni

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.